Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0184 481 010
Email ons: info@boveko.nl
WhatsApp ons: 06 1324 8697

Alle ins en outs over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Vincent Bons
Vincent Bons Directeur en Verzekeringsadviseur
Alle ins en outs over een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Ondernemen doe jij op je eigen manier, maar je hebt niet altijd alles in de hand. Een ongeluk is zo gebeurt, zeker binnen een bedrijf. Hoe zorg je als ondernemer dat je beschermd bent tegen de financiële gevolgen wanneer jij, je medewerkers of je product(en) schade veroorzaken aan derden of hun eigendommen?

Daarvoor is de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Als jouw bedrijf aansprakelijk gesteld wordt dekt de bedrijfsaansprakelijkheid verzekering de kosten. Deze kosten kunnen, zeker bij letselschade, hoog oplopen. Bij Boveko begrijpen we hoe belangrijk deze bescherming is en we vertellen je er graag meer over.

Wat is een AVB en waarom zou je deze als ondernemer af moeten sluiten?

Als ondernemer kun jij, of één van je medewerkers, schade veroorzaken aan personen of eigendommen van anderen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven ben jij verzekerd tegen deze schade.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel zeer waardevol. Veel ondernemers kiezen ervoor om deze verzekering af te sluiten, omdat iedere ondernemer die in contact komt met anderen risico loopt op een schadeclaim. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die koffie morst over de laptop van een klant, heel vervelend, maar wel te overzien.

Maar wat als een medewerker onder werktijd van een steiger valt en een dwarslaesie krijgt? Dan ben je als werkgever aansprakelijk, niet alleen voor het ongeluk, maar ook voor de kosten die daarmee gemoeid gaan. En dat kan snel oplopen: zorgkosten voor operaties, fysiotherapie en aanpassingen in huis. Hieronder vallen ook de weggevallen inkomsten van de medewerker, de misgelopen inkomsten van het werk dat door de werknemer niet meer uitgevoerd kan worden en nog veel meer andere kosten waar jij als ondernemer dan voor opdraait.

Als jouw bedrijf of jij als werkgever aansprakelijk gesteld wordt voor materiële of fysieke schade die jij, of je medewerkers, tijdens het werk aan derden toebrengen, ben je verantwoordelijk voor de financiële schade. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je beschermd tegen het overgrote gedeelte van deze kosten.

Het verschil tussen een AVB, Beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering

Het is belangrijk dat je als ondernemer de juiste verzekering kiest op basis van jouw specifieke risico’s en behoeften. Wat het verschil is tussen de drie bovengenoemde verzekeringen leggen we kort en bondig voor je uit.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB):

Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade aan derden door bedrijfsmatige activiteiten en is bedoeld voor bedrijven en ondernemers. Wat onder andere gedekt wordt door deze verzekering vind je onderaan dit artikel.

Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering (BTA):

De BTA beschermt bestuurders en commissarissen van een onderneming tegen persoonlijke aansprakelijkheid voor fouten gemaakt in hun hoedanigheid als bestuurder. Schadeclaims voor wanbeleid of het niet naleven van we- en regelgeving valt onder de dekking. Denk bijvoorbeeld aan een bestuurder die een verkeerde strategische beslissing heeft gemaakt, waardoor het bedrijf waar deze bestuurder aan het roer staat failliet gaat en de schuldeisers hem persoonlijk aansprakelijk stellen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV):

Voor professionals zoals consultants, makelaars, financieel adviseurs, advocaten, artsen en architecten is de BAV. Deze dekt de aansprakelijkheid voor schade welke is ontstaan door fouten of nalatigheid bij de uitoefening van het beroep van de verzekerde. Een voorbeeld is een architect die een fout heeft gemaakt in de bouwtekening, wat leidt tot extra kosten voor de opdrachtgever.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Hoeveel een AVB per maand kost, hangt van verschillende factoren af. Zoals het type bedrijf, de jaaromzet van de onderneming, de branche, de risicofactoren, de dekking van de verzekering, hoogte van het eigen risico en verzekerde bedrag.

Vaak is het zo: hoe hoger de omzet van het bedrijf, hoe hoger de premie. Maar daar zit natuurlijk nog wel wat verschil tussen. Wil je weten wat de premie is voor jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op met één van onze specialisten, ze rekenen het graag voor je uit en kijken samen met je wat de beste verzekering is voor jouw onderneming.

Wat is wel en niet verzekerd en welke extra dekking kun je kiezen?

Wat wel en niet onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering valt, hangt af van de verzekeringsmaatschappij en de voorwaarden die erbij horen. Het is verstandig om met een adviseur na te gaan welke verzekeraar de beste verzekering heeft voor jouw onderneming. Er zijn nogal wat verschillen en opties voor uitgebreidere dekking. Hieronder een lijstje wat bij de meeste verzekeraars wel en niet onder de AVB valt en welke uitbreidingen bij de meeste verzekeraars je kunt toevoegen.

Wel verzekerd:

  • Letsel en materiële schade die tijdens het werk per ongeluk door de ondernemer zelf of door een medewerker is veroorzaakt.
  • Productaansprakelijkheid. Schade door producten die de ondernemer maakt, importeert, installeert of verkoopt.
  • Werkgeversaansprakelijkheid, dit houdt in dat de AVB-dekking biedt voor schadeclaims naar aanleiding van een bedrijfsongeluk of bijvoorbeeld ziekte van medewerkers tijdens het werk.
  • Schade die een werknemer oploopt tijdens het werk.

Niet verzekerd:

  • Schade aan eigen spullen.
  • Schade door opzet en roekeloosheid.
  • Schade veroorzaakt door een motorrijtuig, vaartuig of drone waarvoor jij aansprakelijk bent.
  • Schade aan of verlies van zaken waarin de ondernemer niet mag handelen.
  • Milieuschade, bijvoorbeeld door het gebruik van schoonmaakmiddelen, verontreinigd bluswater of het vrijkomen van asbest door brand of storm. Hiervoor kun je een aparte milieuschadeverzekering afsluiten.

Extra te verzekeren:

Onze specialisten zullen altijd nagaan welke voorwaarden en dekking het beste bij jou en je onderneming past. Naast de hierboven genoemde punten die wel verzekerd zijn kun je je verzekering uitbreiden, zodat deze het beste aansluit bij jouw bedrijfsactiviteiten. Om een beeld te geven van de diverse aanvullingen en/of extra verzekeringen, lichten we een aantal van deze punten toe.

  • Construction Allrisk (CAR) verzekering. Deze verzekering speciaal voor de bouw biedt dekking voor de schade aan een bouwwerk zelf.
  • Aanvullende verzekering voor garagebedrijven, die specifieke risico’s dekken zoals schade aan voertuigen van klanten.
  • Groter dekkingsgebied. Ben je niet alleen in Nederland, maar ook in Europa of zelfs daarbuiten actief met je onderneming? Dan kun je je dekkingsgebied vergroten, zo ben je tijdens het werken in het buitenland ook goed verzekerd.
  • Eigenaarsrisico/Opzicht. Met deze uitbreiding is schade aan gehuurde of geleende spullen ook verzekerd. Let op, dit is niet altijd mogelijk om te verzekeren.
  • Verzekerd bedrag verhogen. Soms kan het verstandig zijn om het verzekerde bedrag te verhogen, zo ben je er zeker van dat de kosten voor schade zo goed mogelijk gedekt zijn.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is bijna altijd maatwerk, hierdoor is de dekking voor jouw onderneming precies af te stemmen op je bedrijfsactiviteiten.

Je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Voor ieder bedrijf is er een passende AVB af te sluiten, zo kun je met een gerust hart verdergaan met waar je goed in bent, ondernemen. De adviseurs van Boveko Bedrijfsverzekeringen informeren en adviseren je graag over de juiste verzekering voor jouw onderneming. Bel ons direct voor een vrijblijvende afspraak.

Terug naar overzicht

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren.

Contact info@boveko.nl
Meet
Contact